Het project in 't kort

Nieuwe Helden voor het basisonderwijs

In dit project geven we kinderen uit groep 6, 7 en 8 met behulp van vijf lessen de kennis en vaardigheden om zich als Held in te zetten. Helden zijn volgens Hero Town NL mensen die hun nek uit durven te steken voor anderen die hun hulp nodig hebben, óók wanneer dat een persoonlijk of sociaal risico met zich meeneemt.

Hoe gaan we te werk?

Onze ervaren trainers bereiden het programma samen met de leerkracht voor op een school en verzorgen daarna zelfstandig de lessen met de klas. Leerkrachten zijn hier meestal bij aanwezig omdat ze het waardevol vinden om de ontwikkeling van hun klas vanuit een ander perspectief mee te maken.

Waar gaan de lessen over?

Aan de hand van vijf thema’s en een afwisselend lesprogramma met filmpjes, discussies, experimenten, toneelstukken en rollenspellen ontdekken we samen met de leerlingen wat het eigenlijk betekent om een held te zijn. Waarom zijn helden belangrijk? Kun jij als jong mens ook al een held zijn? We zien voorbeelden van hoe passief omstandergedrag een impact kan hebben op onze omgeving, en leren hoe we dit kunnen doorbreken door onszelf aan te leren in iedere situatie in actie te komen. Sociaalpsychologische kennis wordt op een toegankelijke manier gecombineerd met praktische vaardigheden zoals het leren bellen met het noodnummer. Zo bouwen de leerlingen het zelfvertrouwen op om voor iemand anders op te komen.

Voor wie is Nieuwe Helden?

Nieuwe Helden strekt zich verder dan alleen het onderwijs in de klaslokalen: met een interactieve website kunnen leraren en leerlingen zich verder ontwikkelen in hun heldenvaardigheden. Broertjes, zusjes en ouders worden via deze opdrachten ook betrokken bij het programma. Daarnaast geven wij ook training aan ouders, schoolleiding en binnen andere organisaties, want de Nieuwe Heldengedachte is toe te passen in iedere context!
Nieuwe Helden project Hero Town NL

Bereik van Nieuwe Helden tot nu toe

Nieuwe Helden is in schooljaar 2018/2019 van start gegaan in het basisonderwijs. Met dank aan Madurodam Kinderfonds werd het programma volledig kosteloos aangeboden aan alle scholen die in het eerste jaar deelnamen. Het programma bestaat in een versie van één les en een van vijf lessen. Het wordt aangeboden voor een bijdrage van €100,- per klas per les van twee uur (€500,- voor het complete programma) om de onkosten te dekken.
0
Kinderen getraind
0
Trainers Nieuwe Helden
0
Gemiddelde beoordeling complete programma
0
Deelnemers effectiviteitsonderzoek & evaluatie

Meer informatie over Nieuwe Helden

  • Wil je meer weten over de inhoud van het lesprogramma? Download dan onze brochure.
  • Wil je onze interactieve challenges bekijken? Kijk dan op de Nieuwe Helden website.
  • Meld hier jouw school aan.
  • Als je een andere vraag hebt neem dan gerust contact met ons op.