Omgevingsbewust

Het zure drankjesexperiment

Challengedetails

Groepje, Individueel, Klas
Online, Real life, School
Omgevingsbewust
10 minuten
Benodigdheden:
Vijf bekers gevuld met water, een scheutje natuurazijn.
Tags:
Empathie, Les 1, Maatschappij, samenthuis

Heldendaad

Volg je de Nieuwe Helden training op school met je klas? Dan doe je deze challenge in les 1 met de heldentrainer en je klas! Zit je nu thuis omdat het coronavirus ons allemaal binnenhoudt? Dan kun je dit experimentje met je gezin doen.

Er staan 5 of 6 bekertjes op tafel gevuld met water. In één van die bekertjes zit zuur water met azijn. Vijf mensen zijn de proefkonijnen en krijgen elk één bekertje. De rest van de klas is de jury.

Van tevoren mogen de proefkonijnen schatten: hoeveel mensen gaan goed raden wie het zure drankje heeft? De jury mag ook vertellen, door handen op te steken, wie denkt het goed te gaan raden. Dan gaat het experiment van start en drinkt ieder proefkonijn een slokje van zijn of haar drankje. Zij mogen niet laten merken hoe het smaakt! De klas moet nu raden welk drankje zuur is.

Laat vervolgens de jury vingers opsteken voor elk drankje. Wie denkt dat nummer 1 zuur is? Enzovoort. Je zou denken dat je aan het gezicht makkelijk kunt zien of ze zuur of normaal water drinken, maar dat is misschien toch niet zo makkelijk!

Wil je dit experiment thuis met je gezin doen, of via houseparty met je vrienden? Dan kun je ook 4 glaasjes vullen met water, waarvan 1 met een beetje azijn, en zelf van ze allemaal een slokje nemen. Laat je vrienden raden welke de zure is! 

Wat leer je hier van?

We denken soms wel te weten hoe een situatie in elkaar zit. Of we denken in het hoofd van een ander te kunnen kijken. Het is alleen lang niet altijd waar, wat wij denken. Daarom is het belangrijk altijd te vragen hoe iemand zich voelt en of je iets voor ze kunt betekenen.

Tip!

Als je het extra moeilijk wilt maken: geef in een grote groep dan stiekem twee mensen een zuur drankje. Niemand zal het bedenken en het kan voor extra grappige situaties zorgen. Of andersom: geef niemand een zuur drankje!