Wat is een held?

Voordat je leert hoe je je heldhaftig gedraagt, is het belangrijk dat jou duidelijk is wat wij onder heldhaftigheid verstaan. Volgens Hero Town NL kan iedereen namelijk een held zijn. Een held is iemand die ingrijpt als anderen hulp nodig hebben. Wij denken dus niet meteen aan superheld met superkrachten, een invloedrijk politicus of een sportheld. De heldhaftigheid die wij in jou proberen aan te boren, ligt veel meer binnen jouw bereik. Je hebt er geen superkrachten voor nodig, geen macht of sociale status en ook geen uitzonderlijke talenten om een held te kunnen zijn.

Waarom zijn helden belangrijk?

Een held zorgt ervoor dat iemand in nood er niet alleen voor staat. Een held durft in te grijpen als dat nodig is. Je zult daar lang niet altijd levens mee redden, maar dat hoeft ook niet. Ook de minder spectaculaire effecten van heldhaftigheid hebben uiteindelijk een grote impact. Mensen voelen zich er gelukkiger en minder eenzaam door. Ook inspireert heldhaftigheid anderen om ook wat vaker moed te tonen. Jouw heldhaftigheid werkt aanstekelijk. En zo kan het zomaar gebeuren dat ooit jou iemand te hulp schiet als jij dat nodig hebt.

 

Held zijn, hoe doe je dat?

Soms is het lastig om assertief op te treden in situaties waarin jij onrecht of nood ziet. Dat kan zijn omdat je jezelf misschien door groepsdruk, sociale normen of stress belemmerd voelt. Hero Town NL traint mensen om deze obstakels te overwinnen. Zo word jij iemand die te hulp schiet wanneer iemand plots zijn boodschappen over straat ziet rollen. Of je zegt er iets van als je denkt dat een collega oneerlijk wordt behandeld of zelfs gepest. Zoiets leer je niet van de één op de andere dag. In kleine stappen leer je hoe jij, met kleine ingrepen, positieve invloed kunt uitoefenen op moeilijke situaties. Je zult merken dat het snel een prettige gewoonte wordt die bovendien door anderen wordt gewaardeerd.